Radionice

dah3.png

DAH ŽIVOTA - Umetnost svesnog disanja

Dok duhovni učitelji svih tradicija naglašavaju ovladavanje disanjem kao ključ za život u balansu i za postizanje viših stanja svesti, savremeni čovek disanje uzima zdravo za gotovo i na njega obraća pažnju samo kada ima neki respiratorni problem.
Dobre ili loše navike u disanju utiču na svaki aspekt funkcionisanja našeg tela, od mentalnog stanja do efikasnosti digestivnog trakta. Disanje je ključno za naše držanje i način kretanja, ima uticaja na naš izgled, zdravlje, mentalno stanje, emocionalnu rezilijentnost i kapacitet da se nosimo sa stresom.
Loše navike u disanju se razviju kada koristimo respiratoni sistem da bismo se osećali stabilno u nestabilnom svetu.
Kao sva živa bića i ljudi smrznu svoje telo kao odgovor na opasnost. Mi ograničavamo naša tela i kako bismo se uzdržali od besa, blokirali strah ili zadržali energiju neke preplavljujuće situacije. Umirimo telo plitkim disanjem ili tako što uopšte ne dišemo. Iako je pogodno u opasnosti, takvo disanje često postane navika koja iskrivljuje držanje i oštećuje zdravlje.

Na radionici ćemo:
- Istražiti kakve su nam trenutne navike kada je disanje u pitanju i obrasci disanja
- Videti zašto je važno disanje kroz nos
- Videti kako naše disanje utiče na držanje i obrnuto
- Istražićemo ulogu dijafragme, kao i pomoćnih mišića disanja i videti kako zdravo disanje doprinosi otvorenoj stabilizaciji držanja
- Videti zašto instrukcija da udahnemo duboko možda i nije baš dobar savet i šta možemo da uradimo umesto toga
- Videti koji su manje funkcionalni obrasci disanja i probati da nađemo optimalnije, u zavisnosti od toga da li smo u stanju mirovanja ili aktivnosti
- Proći kroz nekoliko tehnika disanja koje bi mogle da nam pomognu kada želimo da se umirimo ili fokusiramo
- Proći kroz somatsku meditaciju na disanje

Radionica je iskustvena, probaćemo da osvestimo trenutni način disanja, i kroz vežbe i eksperimentisanje probamo da nađemo optimalan način disanja za svakog od nas.

Radionica je održana 28.06.2020. u Surya Yoga Studiju

akro%20ptica_edited.jpg

Radionica akro joge - I Believe I Can Fly

Pretvorite tradicionalno vežbanje joge u odnos dvoje ili više ljudi.

~ Osnove akro joge i terapeutskog letenja

Terapeutsko letenje podrazumeva masažu i istezanje u obrnutom položaju.
Tu su dobrobiti inverzija: srce se odmara, veći je dotok krvi prema mozgu, poboljšava se cirkulacija, kičma se prirodno izdužuje, a telo i um se oslobađaju tenzija i stresa.

Akrobatsko letenje podrazumeva izvođenje različitih položaja od najosnovnijih poput ptice i stolice do nešto zahtevnijih poput stoja na ramenima ili zvezde, u zavisnosti od spremnosti vežbača koji u radionici učestvuju.

Dok vežbamo akro jogu prisutni smo u trenutku, osvešćujemo svoj i partnerov centar ravnoteže i gradimo međusobno poverenje.

Postoje tri uloge kroz koje će svi učesnici radionice proći: baza, letač i spotter.

Spotter – naizgled najmanje privlačna i bitna uloga, osobe koja sa strane pruža podršku, obavezno pocetnicima, ali i naprednim vezbacima pri komplikovanijim sekvencama. Spotter pruza osećaj sigurnosti i daje uputstva bazi i letaču. Zbog velikog značaja ove uloge na početku ćemo posvetiti pažnju tome kako da budete dobar spotter.

Baza - osoba koja ima kontakt sa zemljom, a kontakt sa letačem uspostavlja se rukama i nogama. Baza treba da pruži stabilnost i osećaj uzemljenja.

Letač - osoba “u vazduhu”, koja može proći seriju dinamičnih ili manje dinamičnih položaja.

Vežbanje u paru ili sa više osoba razvija osećaj poverenja i odgovornosti, balans i kreativnost.

Radionica je održana 02.02.2020. u Surya yoga studiju

radionica%20stoja%20na%20podlakticama%20

Okreni svoj svet naglavačke

Biti naglavačke je jedan od najuzbudljivijih aspekata joga prakse koji čini da se osećamo mladi u srcu. Inverzije dovode tok krvi u mozak i povećavaju našu energiju. U inverzijama sve je suprotno od onoga što je bilo najbolji i jedini ispravan način, poznato okruženje je okrenuto naglavačke, udobnost i sigurnost su izazvane. Inverzije simbolizuju obrtanje uobičajenih položaja, utvrđenog reda, obrnutu perspektivu, veštinu i koordinaciju, čin ravnoteže, sve one karakteristike naše ličnosti koje su odvažne i neustrašive.
Stoj na podlakticama je savršen položaj za početnike u inverzijama, jer jača gornji deo tela i jezgro i uči kako da nađemo centar kad smo naopako. Sve ovo nam pomaže da bezbedno radimo i stoj na glavi tj. da razvijemo dovoljno snage u gornjem delu tela kako ne bismo preopteretili vrat u stoju na glavi, a sa druge strane, priprema nas i za, još zahtevniji, stoj na rukama. Na sanskritu ovaj položaj se zove pincha mayurasana i predstavlja pauna podignutog repa, ali se često na srpski prevodi kao paunovo pero.

Na radionici ćemo:

- proći kroz kratku anatomiju ramenog pojasa
-naučiti kako da u četiri koraka stabilizujemo rameni pojas u - ---položajima u kojima nosimo opterećenje
- proći kroz core flow sa akcentom na jačanje i otvaranje ramenog pojasa
- raditi stoj na podlakticama uz zid i joga pomagala, i uz asistencije
- pripremiti se za špagu iz stoja na podlakticama i slobodan stoj
naučiti kako da se lepo dočekamo u slučaju pada.

Napomene: Položaj nije pogodan za početnike u jogi, jer zahteva značajan stepen snage i fleksibinosti ramenog pojasa. Položaj ne bi trebalo raditi u slučaju visokog krvnog pritiska i povreda kičme, vrata, ramena, lakta.

Radionica je održana 18.01.2020. u Homeplace centru