Search

Čemu sve te akrobacije?

Pitanje je u potpunosti na mestu, može se i bez toga.


Iskusićete sve dobrobiti joge i ako ne možete da stavite nogu iza glave, uradite stoj na glavi, podlakticama ili rukama, ekstremno izvijete kičmu. Spolja gledano sve to vrlo podseća na gimnastiku, ali ono što jogu čini jogom jeste kako nešto radimo, svesnost tela i daha, usmerenost na disanje i pokret koji je usklađen sa dahom, kao i namera, zašto nešto radimo.


Kada telo, kroz vežbanje joge duži vremenski period, postane dovoljno jako i fleksibilno otvara se prostor da našu joga praksu podignemo na viši nivo. To se može odnositi na refleksije u joga položajima, meditativnu praksu, ali i na savladavanje položaja koji podsećaju na akrobacije.


Akrobata


Akrobati su u svim civilizacijama imali važno mesto i često se pojavljuju u književnosti i likovnim umetnostima. Ne postoji strogo određena simbolika, ali bi se moglo reći da označavaju radosnu slobodu onih koji su se našli izvan svakodnevice.


Akrobata simbolizuje oslobađanje od uobičajenih zakona, kako zakona gravitacije, tako i društvenih zakona, obrtanje utvrđenog reda, uobičajenih položaja, obrnutu perspektivu. Akrobata se pojavljuje kao simbol kritične ravnoteže, koja se zasniva na nekonformizmu i pokretu, i u tom smislu on je nosilac napretka. On predstavlja veštinu i koordinaciju, čin ravnoteže, one karakteristike naše ličnosti koje su odvažne i neustrašive.


Granice igre su granice čovekove slobode


Akrobata predstavlja i večnu ljudsku potrebu za igrom. Fridrih Šiler kaže da se čovek „igra samo onda kada je u punom značenju reči čovek, i on je samo onda čovek kada se igra“. Kada govorim o igri u joga sali, ne mislim na zabavljanje koje nas odvlači od toga da se zamislimo nad ljudskom egzistencijom, na igru koja bi trebalo da bude bekstvo od monotonog života, već igru kroz koju učimo o sebi, drugima, o svetu.


Strahovi


Strahove koji se javljaju pri pokušajima da uradimo neke od zahtevnijih balansa poput stojeva na glavi, podlakticama i rukama, možemo da iskoristimo kao priliku za samorefleksiju. U stoju na glavi sve je suprotno od onoga što je bilo najbolji i jedini ispravan način. Udobnost i sigurnost su izazvane. Sa glavom na podu ne može se živeti u oblacima.


Nakon nekog obrnutog položaja, nakon sto ste gledali poznato okruženje okrenuto naglavačke, zapišite vaše reakcije, kako se osećate  i o čemu razmišljate.

Šta bi se desilo ako bi se moj život okrenuo naglavačke?


Da li znam gde sam ukorenjen?


Šta je to čega se plašim?


Povređivanja?


Gubitka kontrole?


Neuspeha?


Igrajte se i kroz igru učestvujte u čudu zvanom život!


I ne zaboravite da se smejete dok pokušavate da uradite neki od položaja koji vas plaše ili kad se nađete u nekoj od zastrašujućih životnih situacija.


Smeh topi strah!Deo blog posta koji sam napisala 2012. godine

Fotografza Sensa magazin iz 2014. godine
#joga#yogabeograd#jogabeograd#časovijoge

14 views0 comments

Recent Posts

See All