Search

O fokusu

Updated: Aug 15, 2020

Narednih nekoliko postova nameravam da posvetim dobrobitima koje je joga donela u moj život. Neću se baviti citiranjem starih tekstova, duhovnih učitelja, opštim mestima, niti naučnim dokazima, pisaću o ličnom iskustvu.


Prva stvar koja mi padne na pamet kada pomislim na to kako je joga unapredila moj život je bolji fokus i koncentracija, i sposobnost da učim nove stvari brzo i sa lakoćom.


U školi i na fakultetu mi je bilo teško da se skoncentrišem. Dok bi drugarica sa kojom sam povremeno učila pročitala lekciju i nakon prvog čitanja ponovila, meni se dešavalo da pročitam i nekoliko puta i ne znam šta sam pročitala. Kada bih konačno uspela da ponovim šta sam pročitala, zapamtila bih i dobila dobru ocenu, ali je sam proces učenja za mene bio nešto naporno, a na momente i mučno. Slična stvar mi se dešavala i na časovima i predavanjima, bilo mi je teško da ostanem prisutna i često bih odlutala mislima. Iako sam u nekim životnim fazama mislila da sam manje inteligentna od drugarica sa kojima sam učila, sad mi je jasno da je uzrok sporog i mukotrpnog učenja bio neki vid poremećaja pažnje. Što mi je tema bila manje interesantna, otpor je bio veći.


Pa kako je joga donela promenu kad su fokus i koncentracija u pitanju?


Poslednjih par godina sam primetila da sa lakoćom učim nove stvari, bilo da je u pitanju čitanje stručne literature i gledanje edukativnih videa, kurs grafičkog dizajna ili učenje novih plesnih koraka. Ono što mi je u školi išlo sa naporom i mučenjem, sada se dešava sa lakoćom i radošću, iako sam prešla četrdesetu. Moja koncentracija se poboljšala, a moje polje svesnosti se proširilo, pa sam u stanju da pratim i više stvari odjednom, ali samo kad je neophodno, jer nisam pristalica multitaskinga.


Nisam radila neke određene vežbe za fokus i koncentraciju niti bih preporučivala neke, jer ne verujem da stvari rade pojedinačno i izdvojene iz konteksta. Jedino mogu da dam svoje viđenje kako i zašto se ta promena dogodila.


Na časovima joge puno radimo na fokusu, bilo da je u pitanju pažnja koja je fokusirana na dah (osećaj strujanja daha kroz nozdrve, zvuk disanja, kretanje koje dah uzrokuje u predelu grudnog koša i stomaka), strujanje vazduha na koži ili kontakt tela i poda, i generalno usmeravanje pažnje na senzacije koje dolaze iz tela, emocije ili misli. Dakle, fokus može biti na stvarima koje dolaze iznutra, ali isto tako i na spoljašnjim stvarima poput zvukova ili tačke fokusa (drishti), a povremeno je potrebno da nam je pažnja u isto vreme i unutra i spolja, kao što je slučaj u vežbama balansa.


Kada počnemo da vežbamo pažnju vezujemo za jednu stvar, a vremenom i redovnim vežbanjem postepeno proširujemo polje svesnosti, pa smo smo u stanju da u isto vreme pratimo više stvari. Sposobnost da se koncentrišemo i prošireno polje svesnosti ne samo da nam pomažu da lakše i brže učimo, već i da budemo prisutni i uzemljeni, i da imamo bolje regulisan nervni sistem, ali to je tema nekog drugog posta.


A kada nam se sposobnost da se fokusiramo poboljša na joga prostirci, to se svakako prenese i na druge životne aspekte.


Za ilustraciju ovog posta sam izabrala položaj balansa jer su balansi pravi izazov kada je fokus u pitanju. Treba pažnjom pratiti i koordinisati puno toga, od kontakta tela i poda, osećaja za telo u prostoru, tačke fokusa. Više o ulozi pažnje u blansima možete pročitati u postu Tri elementa balansa.


98 views0 comments