Search

Uzemljenje

Updated: Aug 12, 2020

Biti uzemljen može da znači dve stvari:

- biti potpuno prisutan u telu

- biti povezan sa zemljom


U ovom postu baviću se uzemljenjem kao načinom da svesnost vratimo u telo tj. u sadašnji trenutak.


Uzemljujuće vežbe su način da se čvrsto usidrimo u sadašnjost. One nas vraćaju u kontakt sa sadašnjim trenutkom, sa ovde i sada.

Glavni cilj ovih vežbi je da povežemo um i telo, kroz čula, tako da rade zajedno.

Senzorne uzemljujuće tehnike koriste moć čula da pažnju ukorene u sadašnji trenutak.


Vežbe uzemljenja su od pomoći u mnogim situacijama kada osećamo da smo preplavljeni mislima, sećanjima, osećanjima, naročito onim neprijatnim. Uzemljujuće tehnike nam pomažu da energiju preusmerimo iz glave tj. uma u telo. Ovo ima skoro instant umirujući efekat.


Danas ću podeliti jednostavnu vežbu koju možete da primenite bilo da ste u gradskom prevozu, u krevetu, na času joge, šetate ulicom ili dok ovo čitate.

Ako sedite dok ovo čitate možete da se uzemljite tako što osećate kontakt sedalnih kostuju, butina i stolice, kontakt leđa i naslona stolice, kontakt stopala i poda, bez pokušaja da nešto guramo u pod, samo osetimo kontakt tela i poda, možda se malo promeškoljimo da osetimo promenu na površini stopala, butina, leđa.


Na časovima joge često možemo da čujemo instrukcije (i sama sam ih davala nekada) da se ukorenimo tako što zamislimo da puštamo korenje u zemlju. To je konstrukt koji imamo u glavi i stvar uma gde, umesto da budemo u telu i osetimo, pokušavamo da zamislimo. Mi nismo drveće i nemamo korenje, a način na koji se kao ljudska bića uzemljujemo je tako što osećamo tlo, osećamo da nas zemlja podržava.


Ako stojimo ili hodamo, dovoljno je da osetimo kontakt stopala i poda.


Ako ležimo, sedimo ili smo u nekom joga položaju, kao što je ovaj na slici:

- osetimo sve delove tela koji dodiruju tlo/podlogu - osetimo težinu celog tela

- prepustimo telo tlu i primamo podršku

- pustimo celo telo da oseti tlo


Sledeći put kada osetimo da smo previše u glavi, umesto da uzemljenje iskoristimo kao mentalnu ideju, osetimo ga kao fizičko iskustvo.

#uzemljenje


37 views0 comments

Recent Posts

See All